Het ontstaan van de reflectionstones

  • Geplaatst op
Het ontstaan van de reflectionstones

We zijn dankbaar dat de Reflection Stones In het BoeddhaMagazine van september 2014 bij “vondsten” met een mooie foto en tekst te vinden is. Voor mij is dit een mooie reden om het ontstaan van het ontwerp van de Reflection Stones te beschrijven.

Roddelen en kwaad spreken over anderen is een vervelende gewoonte van mezelf. Waarom doe ik het? Ben ik boos, jaloers, onzeker of wil gewaardeerd en gezien worden, wil ik mij verzetten tegen organisatieveranderingen, enz.  Waarom doe ik mee als anderen roddelen? Wil ik erbij horen en de anderen niet afvallen? Ik weet niet precies waarom. Het erkennen en het bewust worden ervan, is een eerste stap.

Een aantal jaren las ik een verhaal over de vroege boeddhisten. Daarin werd beschreven dat zij een buideltje bij zich droegen met witte en zwarte steentjes. Op basis daarvan beschreef ik de oefening bij de ReflectionStones:

'Het verhaal gaat dat de vroege Boeddhisten een buideltje met zwarte en witte steentjes bij zich droegen. Bij een positieve gedachte, of nadat zij eerlijk en positief gesproken hadden over iemand, een compliment hadden gegeven, of iemand geholpen hadden, haalden ze een wit steentje uit het buideltje en stopte het in hun zak. Bij een negatieve gedachte of als zij iets onvriendelijks gezegd hadden over iemand of onaardig gedaan hadden, haalden ze een zwart steentje uit de buidel en deden het in hun zak. Voordat ze naar bed gingen, haalden ze alle steentjes van die dag, uit hun zak en telden de witte en de zwarte. Er zaten meestal meer zwarte dan witte steentjes in hun zak. Ook voor jou zal dit meestal zo zijn. Door hiervan bewust te worden, zal je bijna als vanzelf minder zwarte en meer witte steentjes gaan verzamelen gedurende de dag. Het rode steentje doe je in je zak als je liefdevol, in de kleur van je hart, over of tegen iemand spreekt, denkt of doet."

Ik maakte mijn eerste buideltje met witte en zwarte steentjes en stopte het in mijn tas. Het werkte. Ik werd mij sneller bewust van negatieve gedachtes. Soms zelfs een moment voordat ik kwaad ging spreken of roddelen. En zo lukte het mij steeds vaker om het met een glimlach te herkennen en het bij de gedachte te houden.

Deze ervaring inspireerde mij tot het maken van het eerste product voor DanaPresent: de Reflection Stones in de Japanese knottingbag. De eerste proefexemplaren gaf ik aan mijn mede-cursisten bij de opleiding Inleiding Boeddhistische Psychologie. Toen ik de keer daarop binnen kwam, deed Daniël de deur open en liep helemaal scheef. Met een glimlach op zijn gezicht zei hij: ”Ik ben helemaal zwaar van alle zwarte steentjes in mijn linkerzak. Ik had er te weinig van en heb daarom ook alle de zwarte steentjes uit het buideltje van Lut gehaald”

Door je meer bewust te worden, zal je bijna als vanzelf minder zwarte en meer witte steentjes gaan verzamelen gedurende de dag. Zo kan je op praktische wijze oefenen met “het juiste denken” en het “juiste spreken” dit zijn twee aspecten van het achtvoudige pad.